München stelt migratie naar Linux uit

München heeft de migratie van Windows naar Linux uitgesteld tot 2006. Dat is een jaar later dan gepland en een volle drie jaar nadat de gemeente besloot haar desktops van Linux te voorzien.
De computers van de Münchense ambtenarij draaien momenteel op Windows NT 4.0 met Microsoft Office 97 en 2000. Begin 2005 besloot het gemeentebestuur van München deze software te vervangen met een versie van het Linux besturingssysteem (Debian) in combinatie met OpenOffice.org voor de kantoorapplicaties.

Peter Hofmann, projectleider van de migratie, heeft echter laten weten dat er een extra testfase nodig is, waardoor het nog tot volgend jaar zal duren voor de eerste computers de overstap maken. “De pilot blijkt belangrijker dan we dachten en zal daarom langer duren dan gepland”, aldus Hofmann.
De reacties van het personeel zijn ondertussen gemengd. Hoffman: “Sommigen zijn bang dat niets meer werkt naar de migratie, terwijl anderen zeer enthousiast zijn.”
München is niet de enige Europese stad die overstapt op Linux. In juli begon Wenen al met zijn migratie naar openbron-software. Ook het Noorse Bergen wil Linux op haar desktops gaan gebruiken.

Oke, de keuze van Mucnhen om overte stappen is gemaakt, volgens mij niet eens begin 2005 maar al veel eerder (kijk bijvoorbeeld maar naar dit artikel van 28 mei 2003). Zonder alle details van de business case en motivatie achter deze beslissing te kennen roept het bij toch wel een aantal vragen op :

Volgend jaar start met met de eerste computer. Hoe lang gaat het duren voor alles is gerealiseerd.

  • Is er in de business case en verdere motivatie voor deze keuze rekening gehouden met het dramatisch slippen van de implementatie datum
  • Men werkt met Microosft produkten die 5-8 jaar geleden zijn ontwikkeld. Men heeft door het gebruik van deze oudere produkten de laatste jaren niet geprofiteerd van alle innovatie die nieuwere versies kunnen brengen. Voordelen die substantieel kunnen bijdragen in het verhogen van de persoonlijke productiviteit van medewerkers en het beter en efficienter samenwerken.
  • Men gaat de overstap maken naar produjten die dan wellicht in aanschaf voordelig lijken, maar bij lange na niet de functionaliteit bieden van het huidge Microsoft Office System, om nog maar te zwijgen van de nieuwe generatie produkten die in 2006 op de markt zullen komen

Kortom, wat heeft men straks uiteindelijk gewonnen met dit gigantische migratie project ? Men heeft bewezen dat het kan, that’s it.